Ognista woda
W prasie ukazała się wiadomość, że w Polsce spada spożycie wódki. Bardzo ucieszyła mnie ta informacja. Wszak "ognista woda", jak nazywał alkohol Winnetou, bohater powieści Karola Maya, powoduje wiele tragedii. Gdy słyszę statystyki śmiertelnych wypadków drogowych wywołanych przez pijanych kierowców, ogarnia mnie przerażenie. A ile tragedii rodzinnych i chorób spowodowanych jest pijaństwem? Alkoholizm bywa często przyczyną bezdomności. Dzieci ludzi dotkniętych chorobą alkoholową są mniej zdolne, czasem nawet upośledzone umysłowo. A może by tak na flaszkach z mocnym alkoholem umieszczać, podobnie jak na paczkach papierosów, napisy ostrzegawcze? Na przykład: "Nadmierne spożywanie alkoholu grozi wielu schorzeniami, między innymi chorobami układów: pokarmowego (zwłaszcza wątroby i trzustki), krążenia, oddechowego. Wywołuje zaburzenia psychiczne i otępienie umysłowe."
Niewielkie spożycie alkoholu, na przykład w postaci wina, jest nieszkodliwe, a nawet pożądane. Dotyczy to szczególnie czerwonego wina z winogron. Kieliszek tego napoju wypity przy obiedzie ułatwia trawienie. Nie musi być to drogie zagraniczne wino. Można je łatwo i przyjemnie zrobić samemu, także z polskich winogron. Pisałam o tym już we wpisie p.t. "Winnik czyli październik" (9 października 2011 roku). Wino można też robić z innych naszych owoców, a nawet z płatków kwiatów (na przykład wino kwiatowe z płatków mniszka lekarskiego). Jesienią przyjemnie jest wybrać się na wycieczkę do lasu i nazbierać tam owoców dzikiej róży - świetnego surowca do otrzymywania smacznego i zdrowego wina. Niegdyś robiłam bardzo dobre wino z czarnej porzeczki. Charakteryzuje się ono pięknym ciemno - czerwonym kolorem i doskonałym smakiem. W przeciwieństwie do owoców dzikiej róży, czarnych porzeczek nie wolno zbierać w terenie. Owoców tych używać trzeba jedynie z własnych ogrodów lub plantacji sadowników. 5 stycznia 2012 roku bowiem wydane zostało Rozporządzenie Ministra Środowiska obejmujące porzeczkę czarną, występującą na stanowiskach naturalnych, częściową ochroną gatunkową. To, że ona ginie, jest spowodowane osuszaniem terenów, na których występuje. A roślina to niezwykła! Zarówno owoce, jak i liście, mają właściwości lecznicze. Działają między innymi przeciwzapalnie, poprawiają krążenie, stosuje się je w chorobach stawów, w miażdżycy, chorobach pęcherza. Owoce są niezmiernie bogate w witaminy i ważne dla zdrowia składniki mineralne Nie ma w Polsce owocu zawierającego tyle witaminy C, co czarna porzeczka. Na dodatek zachowuje się ona także w przetworach. Czarna porzeczka jest źródłem niezwykle cennej witaminy PP, a także witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, magnezu, żelaza. Zawiera też rzadkie mikroelementy. Surowe owoce mają nieco nieprzyjemny zapach, (stąd ludowa nazwa - smrodynia), który w winie i innych przetworach znika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz