niedziela, 9 października 2011

Winnik czyli październik

Październik nazywano niekiedy w dawnych czasach winnikiem, gdyż w tym miesiącu zbiera się winogrona. Od wielu lat o tej porze roku nastawiamy z mężem wino. Robimy je z owoców winorośli, która wspina się z ogrodu na balkon. Nie jestem znawczynią win. Koneser zapewne oburzy się moim stwierdzeniem, że nasze wino smakuje mi lepiej niż markowy trunek. Robimy je według w znacznej mierze własnego pomysłu. Winogrona, które rosną u nas, są słodkie i bardzo smaczne. Wadą tych owoców są dość duże i liczne pestki. W takim przypadku radzę ewentualnym naśladowcom nie wrzucać do butli całych owoców i ich potem nie rozgniatać, lecz zrobić z nich sok. Można uzyskać go w sokownicy lub wyciskając winogrona ręcznie, co jest korzystniejsze, gdyż niepoddany działaniu wysokiej temperatury sok zachowuje wszystkie witaminy. Po odciśnięciu i lekkim przetarciu przez cedzak, tak by nie zetrzeć pestek, otrzymane wytłoczyny trzeba popłukać przegotowaną wodą. Ostatnią czynność powtórzyć dwukrotnie Popłuczyny połączyć z sokiem i wlać do butli. Butlę wypełnić tylko do połowy. Dodatek wody sprawia, że wino jest delikatniejsze w smaku. Kilka dni przed nastawieniem wina musimy zrobić tak zwaną "matkę", W tym celu trzeba w niewielkim wysokim naczyniu przygotować około ćwierć szklanki soku, dla rozmnożenia w nim drożdży. Aby to uzyskać, wrzucamy do soku kilkanaście skórek (bez  pestek), gdyż na nich są drożdże. Dodajemy niepełną łyżeczkę cukru i zatykamy otwór naczynia watą, która chroni przed muszkami owocówkami i umożliwia swobodne ujście dwutlenku węgla tworzącego się podczas fermentacji. Następnie zostawiamy naczynie w ciepłym miejscu na kilka dni. Po upływie tego czasu przygotowujemy sok w butli, wlewamy "matkę", dodajemy niecałą szklankę cukru i zatykamy korkiem z rurką wypełnioną wodą. Cukier trzeba wlewać w postaci ciepłego syropu. Należy go dodawać stopniowo, co kilka dni, tak aby fermentacja zachodziła spokojnie. Po kilku tygodniach należy zlewarować płyn znad osadu. Osad wyrzucić, umyć butlę a płyn wlać do niej ponownie, Znowu dodawać stopniowo cukier, aż skończy się fermentacja. Wtedy ponownie zlewarować Osad wyrzucić, płyn zaś pozostawić w butli, by wino sklarowało się do końca. Po kilku tygodniach rozlać gotowy  trunek do butelek.
Winogrona, a więc i wino, są źródłem witamin C, E, B1, B6 oraz soli potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, boru.  Stwierdzono, że winogrona i wino przeciwdziałają  osteoporozie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz