Skąd wzięły się święte krowy
Kult świętej
krowy w Indiach wywodzi się jeszcze z czasów prehistorycznych, gdy Ariowie
rozpoczęli wędrówkę z Iranu w kierunku doliny Indusu. Zabrali ze sobą cały
dobytek, a przede wszystkim stada bydła, zapewniające im wyżywienie. Aby nie
dopuścić do wybicia krów na mięso, przywódcy ogłosili je istotami świętymi. Kult
świętych krów stał się z czasem elementem religii hinduskiej. Dziś sprawia on
nie lada kłopot. W kraju, w którym ludzie często cierpią głód, bezpańskie krowy
włóczą się po polach i targowiskach wyjadając żywność mogącą przydać się
ludziom. Wiele obyczajów i zasad religijnych ma swoje praktyczne wytłumaczenie.
Zakaz spożywania wieprzowiny przez Żydów wziął się z obawy przed zakażeniem
trychinozą, groźną chorobą wywoływaną zjedzeniem skażonego mięsa świńskiego. Był
on bardzo racjonalny. To samo dotyczy uboju rytualnego. Mięso pozbawione krwi
łatwiej jest przechować. Nie psuje się tak szybko, przez co nie grozi ludziom
zatruciem. Tym nakazom, w momencie ich powstawania słusznym, dla większej
skuteczności nadano charakter religijny. Stały się one silnie zakorzenioną
tradycją. W Polsce rozgorzał ostatnio spór o zakaz uboju rytualnego. Polscy
muzułmanie, zwłaszcza mieszkający od wieków na Podlasiu Tatarzy, poczuli się
dotknięci tym zakazem. Uznali go za zamach na ich wolność religijną. A
tymczasem, szanując wyznawców wszystkich religii, ludzie działający na rzecz
praw zwierząt, pragną tylko odstąpienia od tradycji
okrutnego uboju rytualnego. Czasy szybko zmieniają się. Rozwój nauki i postęp
cywilizacji spowodują nieuchronnie pewne odstępstwa od tradycji na rzecz
utrwalania praw człowieka, a także praw
zwierząt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz