Gdy kwitną bzy
Od kilku dni powietrze w ogrodzie i w domu przesycone jest miłym zapachem. Właśnie zakwitły bzy. Nazwa tych ozdobnych krzewów jest niewłaściwa, gdyż sugeruje pokrewieństwo do bzowatych. Odpowiednia nazwa to – lilak pospolity, który należy do oliwkowatych. Roślina ta pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego. W XVI wieku sprowadzono te krzewy z Turcji i dawniej nazywano je lilakami tureckimi. W ogrodach i parkach sadzi się na ogół odmiany sztucznie wyhodowane przez ogrodników. Do połowy XIXw. znanych było tylko 25 takich odmian, a obecnie jest ich około 1000.
W lasach i parkach rosną nasze rodzime bzy – bez czarny ( bez lekarski) i bez koralowy. Obydwa należą do bzowatych (piżmaczkowatych, przewiertniowatych). Kwitną od kwietnia do maja.
Bez czarny należy do najstarszych roślin leczniczych. Zarówno jego silnie, specyficznie pachnące kwiaty, jak i czarne owoce stosowane są w ziołolecznictwie. Owoce tej rośliny są trujące, ale po zagotowaniu – jadalne. Przy amatorskiej produkcji win mała ilość gotowanego soku z czarnego bzu stosowana bywa do uzyskania piękniejszego koloru czerwonego wina.
Bez koralowy ma białe, przyjemnie pachnące kwiaty i piękne, czerwone owoce
Obydwa nasze rodzime bzy są wielką ozdobą polskich lasów.Lilak pospolity
Kwiaty i owoce bzu czarnego
Kwiaty i owoce bzu koralowego
Gdy kwitną bzy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz